Vastuullinen kesä Itämerellä

Olemme saaneet kuulla uutisista, että Itämeren suojelussa ei olla toistaiseksi kovin hyvin onnistuttu. Uutinen pysäyttää ja antaa entistä enemmän ajattelemista. Mielessä voimistuu yhä vahvemmin näkemys, että Itämerityöllä on merkitystä, ja että työtä riittää kaikille. Ajatukset kääntyvät kuluneeseen kauteen. Mitä kaikkea ehdimmekään tehdä? Mitä uutta opimme? Mitä nostaisimme nyt esille ja pohjaksi tulevia kausia varten?

Webinaarit ja tempaukset. Vuosi on ollut webinaarien juhlaa. Niiden kautta olemme tavoittaneet paljon ihmisiä ja luoneet uusia kontakteja. Toukokuun 12. päivä oli jännitystä täynnä. Silloin sai ensi-iltansa ensimmäinen oma virtuaalitapahtumamme. Saimme kuulla SYKE:n ja John Nurmisen Säätiön asiantuntijapuheenvuoroja siitä, mitä Itämeren hyvinvoinnin eteen on tehty ja mitä on suunnitteilla. Kerroimme itse omista aiheistamme Itämeren auttamiseksi. Kuulijoita oli linjoilla yli 70. Pienissäkin teoissa on siis voimaa! Yksi kesän kohokohdista oli John Nurmisen Säätiön organisoima Itämeripäivä, johon mekin otimme osaa. Merisatamanrannassa riitti vilskettä. Helsingin Meripelastusyhdistyksen kanssa järjestetyssä pelastusnäytöksessä Ocean Lady Satu vinssattiin ”merihädästä” Rautauoma -meripelastusalukseen. Meille esiteltiin myös vinkkejä sen varalle, että onnettomuus ja kylmä vesi yllättävät. Turvallisuus edellä, sitä ei voi liikaa korostaa.

Vastuullinen ruokahuolto -pisteellä saimme nauttia ihania makupaloja, joita Laurean restonomiopiskelija Tiira meille ja muille Ocean Lady Tarun veneestä käsin taikoi. Pielisen Kalajalosteen kotimaiset säilykekalat ja vastuullisesti kasvatettu Benella-lohi Raisio Aqualta tulevat jatkossakin olemaan lautasillamme. Näitä tarjottiin Linkosuon ruisnappien ja Murtomaan Hermannin siemennäkkärin kera. Mukana vastuullisen veneilyn teemassa olivat myös Ocean Spirit Oy:n Pidä Saaristo Siistinä Roope – tuotteet sekä Ecoverin ympäristöystävälliset käsitiskiaineet. Lisäksi Järvenpään Citymarket oli koonnut esimerkillisen tuotekorin vastuullisista ruoka-aineista veneilijän keittiöön.

Luonto-Liiton Itämeriryhmän kanssa toteutimme Haaveillen -roskienkeruuretken ja innokkaita kerääjiä riitti siivoamaan Meripuiston ja Eiran rantoja. Saldona useampikin pussillinen roskia! Kansalaisen merentutkimuspisteellä esittelimme merimittaustoimintaa ja pääsimmepä tekemään mittauksiakin Merisatamanrannassa. Itämeripäivä järjestetään taas ensi vuoden elokuussa ja suunnittelut alkavat pian. Mitähän teemaan liittyvää tällä kertaa keksimmekään!

Kansalaistiede. Saimme vedentutkimusvälineet lainaksi SYKE:ltä. Niiden avulla mittasimme veden laatua ja lähetimme saamamme tulokset SYKE:n Järvi- ja meriwikiin, josta ne siirtyvät osaksi SYKE:n tutkimushankkeita. Mittauspaikkoja ehti kesän aikana kertyä useampi kymmen, joista läntisimmät sijaitsivat Ahvenanmaalla ja itäisimmät Porvoon saaristossa. Eniten vaihtelua löysimme veden näkösyvyydestä, jota mitattiin näkösyvyys- eli Secchi-levyn avulla. Hyviä lukemia saatiin esimerkiksi Hangon läntiseltä oikoväylältä (6.0 m), Rödhamnista (5.80 m) ja Kökarin Sandvikista (5 m). Tämä oli erittäin hyvä alku ensi kautta ajatellen. Tulee olemaan jännittävää nähdä, millaista vaihtelua saamme esille kahtena eri kesänä samoilta mittauspaikoilta ja löydämmekö kenties vielä parempia näkösyvyyksiä. Uudeksi haasteeksi voisimme asettaa vaikkapa mittausten tekemisen ulkona ulapalla!
Ajatukset, suunnitelmat ja kokeilut muuttuivat kauden edetessä konkreettisiksi teoiksi. Koimme, että onnistuimme ja toteutimme tavoitteemme. Onnistuminen motivoi tekemään lisää. Olemme oppineet paljon uutta Itämerestä, mutta samalla myös yhdessä tekemisestä, ja tästä on helppo jatkaa työtä ensi kaudella.

Arvojen kiteyttäminen. Pohdimme kauden aikana myös omia arvojamme, mikä on ollut ja on meille tärkeää kaikissa toimissamme, olipa sitten kyseessä purjehdustreenit, uusien taitojen oppiminen, vesimittaukset, kaikenlainen tiedon jakaminen ja muu vuorovaikutus toisten kanssa. Omat arvot kertovat meistä muille ja ohjaavat myös omaa toimintaamme yhä paremmaksi.

Meillä on kolme keskeistä arvoa: Rohkeus, Vastuullisuus ja Ilo. Me rohkaisemme toisiamme haaveilemaan isosti ja tekemään haaveista totta. Haluamme kehittyä ja oppia koko ajan lisää. Suojelemme merta ja muuta luontoa. Huolehdimme aina turvallisuudesta ja noudatamme hyviä veneilytapoja. Kunnioitamme toisia, luotamme toisiimme ja puhallamme yhteiseen hiileen. Rakastamme merta ja iloitsemme siitä; teemme kaiken yhdessä ja ilon kautta!

Saamamme tunnustus. Ei ollut onnella ja ilolla rajoja, kun kuulimme hienon uutisen aivan äskettäin. Meille napsahti voitto. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n Vuoden Vastuullisuusteko 2020 yleisöäänestyksen voitto! Se kruunasi hienon kauden ja antoi meille uutta voimaa kulkea kohti ensi vuoden haasteita. Kiitokset vielä kerran kaikille äänestäjillemme!

Ja lopuksi: Itämeri on meille Ocean Ladyille äärimmäisen tärkeä ja rakas, mutta me emme suinkaan ole ainoita. Meri on elintärkeä niin monille, vaikkapa alla olevassa kuvassa näkyville meriluonnon asukeille ruokeille, jotka istuvat pesimäluotonsa kivillä — rivissä ja yhdessä merta tarkkaillen kuten mekin usein teemme. Niillä ei ole kuitenkaan mahdollisuutta vaikuttaa meren hyvinvointiin, mutta meilläpä on. Meri on meidän kaikkien yhteinen, pidetään siitä hyvää huolta kaikkien niidenkin puolesta, jotka eivät itse siihen pysty!

Teksti ja kuvat: Soili Stenroos, Sari Heinonen