Vuoden 2018 lähdössä 25. marraskuuta ensi kerran tässä kisassa suomalaisveneen koko miehistö onkin naisisto.

1980 luvulla s/y Marimekon naisisto ylitti Atlantin ARCn (Atlantic Rally for Cruisers) mukana mutta varsinaiseen ARC –kisaan he eivät osallistuneet. Tuo hieno reissu toimii hyvänä esimerkkinä suomalaisesta sisukkuudesta. Ja ehkäpä tuo heidän sisukkuus on myös osana meidänkin rohkaistumisesta tähän seikkailuun.

Ocean Ladies arc2018
Ocean Ladies arc2018

Kippari ja projektin vetäjä

Sallan kautta Inkooseen 80-luvun lopulla muuttaneen kuopiolaissyntyisen Raijan purjehdusharrastus vei mennessään heti rannikolle muuton jälkeen.  Eikä muutto Forssaankaan sammuttanut sitä.

Kokemusta purjehduksesta löytyy 30 vuoden ajalta kotivesien lisäksi Ruotsin, Tanskan, Viron, Kreikan, Turkin, Maltan, Italian, Espanjan, Kroatian ja Karibian vesiltä.  Maileja on kertynyt yhteensä noin 15 000 mpk.

Kipparoinnit alkoivat 2000-luvun alussa. Ensimmäinen naiskippari Purjelaivasäätiön Swan 65, s/y Vahinelle hänestä tuli kesällä 2014. Päällystökokemusta Swanilla hänellä on lähes 20 viikon ajalta kotivesillä, Itämerellä, Välimerellä ja Kanadan rannikolla. Kipparina hän trimmaa “orkesterinsa” huippusointiin ja meno on sitten yhtä juhlaa. Liito aalloilla paranee kerta kerralta.

Raijan perheeseen kuuluu aviomies, neljä aikuista tytärtä ja neljä lastenlasta. Harrastuksista parhaita ovat, kun purjehdukselta jää aikaa, metsissä ja alppirinteillä samoilu, alamäkihiihto, kirjoittaminen ja mummoilu.

Raija on Poryn ja SPV:n purjehdus- ja veneilykouluttaja, Naispurjehtijat ry:n koulutuspäällikkö ja jäsenpurjehdusten koordinaattori sekä ex-kommodori vuosilta 2011 -2012.

Tässä hankkeessa forssalainen Raija toimii kipparina ja vastaa turvallisuudesta ja projektin viemisestä maaliin.

Mottona hänellä on ”Yhdessä olemme enemmän, yhdessä saavutamme enemmän.”

Ocean Ladies arc2018
Ocean Ladies arc2018

Perämies, taktikko sekä tekninen kunnossapito

Paula on purjehtinut koko ikänsä ja perheessä on aina ollut vene. Hänellä on kokemusta optarista lukuisiin köliveneisiin, joilla hän on purjehtinut ja kisannut useilla merialueilla. Kisakokemusta hänellä on myös useista kisoista kotivesillä, Suursaari Race, Hangon Regatta, HTR ja monet muut.

Paula on käynyt avomerilaivurikurssin, Aboa Maren tutka- ja pimeänavigointikurssin. Hänellä on kansainvälinen huviveneen ja vuokraveneen kuljettajan lupakirjat. Paula on myös SPV:n veneilykouluttaja, Naispurjehtijat ry:n katsastuspäällikkö ja hän kuuluu myös Purjelaivasäätiön Swan 65:n päällystöön. Hänen vahvuutenaan on myös teknisten ongelmien selvittäminen.

Olennainen osa espoolaisen Paulan elämää on perhe, johon kuuluu mies ja kaksi teini-ikäistä lasta. Muita tärkeitä asioita hänen elämässään ovat muiden auttaminen, elämästä nauttiminen ja tietysti purjehtiminen ja meri.

Tässä projektissa Paula toimii 2. perämiehenä, huolehtii teknisistä laitteista Tinan kanssa ja vastaa taktikoinnista yhdessä Johannan kanssa.

Ocean Ladies arc2018
Ocean Ladies arc2018

Navigointi, tekninen kunnossapito sekä lääkintä

Purjehduskipinä syntyi Oulussa Oulun Merenkävijöiden purjehduskoulussa 1980-luvun lopussa. Oman veneen hän hankki 90-luvun alussa kilpaillen sillä naisistonsa kanssa.  Purjehduskouluttajaksi hän pätevöityi Oulussa Poryn kautta ja nyt myös SPV:n veneily- ja purjehduskouluttajaksi. Oma purjehdusura muuttui perhepurjehtijaksi useiksi vuosiksi, jolloin hän lähinnä matkapurjehti Itämerellä ja kotimaan saaristossa.

Vuosien varrella koko Suomen rannikko ja sisävedet ovat tulleet tutuiksi. Ruotsin rannikko on purjehdittu läpi aina Perämereltä etelään Malmöhön asti. Myös useat Välimeren maat, Euroopan ja Venetsian kanaalit ovat tulleet tutuiksi.

Tina syntynyt Kokkolassa, mutta asunut ympäri Suomea ja nykyään asuu Hangossa. Tinan perheeseen kuuluu jo aikuinen purjehtiva poika. Sydäntä lähellä on vapaaehtoistyö Zonta-naisten piirissä. Vapaa-aikana Tina etsii geokätköjä, hoitaa puutarhaa, rakentaa ja askartelee. Talvisin aikaa kuluu laskettelun parissa.

Koulutukseltaan Tina on puhelinasentaja, lentokoneasentaja, fysioterapeutti ja lääkäri. Projektissa Tinan tehtävänä on navigointi ja koneiden, laitteiden ja naisiston kunnosta huolehtiminen.

Ocean Ladies arc2018
Ocean Ladies arc2018

Navigointi ja talousasiat

Maarit on veneillyt perheensä kanssa lapsuudesta asti moottoriveneellä ja reilu 10 vuotta sitten moottorivene vaihtui purjeveneeseen. Maarit kipparoi omaa Sunwindiään pääasiassa Turun saaristossa, mutta hänellä on runsaasti purjehduskokemusta myös muilta merialueilta kuten Itämereltä, Pohjanmereltä ja Välimereltä.

Maarit on suorittanut saaristo-, rannikko- että avomerilaivurin tutkinnot sekä useita purjehdukseen liittyviä kursseja kuten Aboa Maren tutka- ja pimeänavigointikurssin. Hänellä on kansainvälinen huviveneen kuljettajakirja ja vuokraveneen kuljettajan lupakirja. Lisäksi Maarit on PORY:n purjehduksenopettaja sekä SPV:n veneilykouluttaja ja katsastaja.

Tässä projektissa Maaritin vastuulla on navigointi ja säätietojen seuraaminen ja tulkinta.

Naispurjehtijoiden lisäksi Maarit toimii aktiivisesti Turun pursiseurassa.

Vapaa-aikanaan Maarit liikkuu mieluiten ulkoilmassa. Hänen muut harrastuksensa purjehduksen lisäksi ovat melonta, avovesiuinti ja retkiluistelu.

Ocean Ladies arc2018
Ocean Ladies arc2018

Kansi, isopurje ja köydet

Meri aloitti purjehtimisen vasta runsaat viisi vuotta sitten ja laji vei heti mukanaan. Eri pituisia purjehduksia on sittemmin ollut sekä kotimaassa että ulkomailla. Pisimpänä purjehduksena Swan 65 matka Kroatiasta Maltalle vuonna 2015.

Meri on suorittanut saaristolaivuritutkinnon ja purjeveneen miehistökurssin. Seuraavaksi suunnitelmissa on keväälle 2018 rannikkolaivuritutkinnon suorittaminen.

Tässä projektissa Merin vastaa isopurjeen ja köysistön kunnosta ja huollosta.

Naispurjehtijoiden lisäksi Meri on Brändö Seglare rf -pursiseuran jäsen ja osallistuu seurassa innokkaasti 606- veneiden tiistaikisoihin.

Merin perheeseen kuuluu aviomies ja teini-ikäinen poika. Tytärpuolet ovat jo täysi-ikäisiä ja lähteneet maailmalle. Vapaa-aikanaan helsinkiläinen Meri harrastaa steppiä ja aamu-uinteja.

Ocean Ladies arc2018
Ocean Ladies arc2018

Kansi, isopurje ja purjehuolto

Petra aloitti purjehtimisen lapsena optimistijollalla. Nykyään hän kipparoi omaa Scyllaansa ja varsin voitokkaasti: hän on voittanut Scylla-veneiden MM-kultaa 2016 ja 2017 sekä Viaporin Tuopin luokkamestaruuden vuosina 2010 ja 2015. Petra harrastaa myös matkapurjehdusta Suomenlahdella ja Saaristomerellä, samoin Välimeri on tullut hänelle tutuksi. Petran ensimmäinen Atlantin ylitys oli elokuussa 2017 s/y Vahinella Kanadan Halifaxista Ranskan Le Havreen, Course de Grands Voiliers Tall ships regatta – kilpailussa.

Petra on suorittanut sekä rannikko- että saaristolaivurin tutkinnot ja hänellä on kansainvälinen huviveneen kuljettajakirja.

Tässä projektissa Petra vastaa purjeiden trimmaamisesta sekä niiden kunnosta ja huollosta.

Naispurjehtijoiden lisäksi Petra toimii aktiivisesti Suomen Scyllapurjehtijoissa ja Vaskilahden Venekerhossa, jota hänen isoisänsä oli perustamassa vuonna 1969.

Petran perheeseen kuuluu mies ja kaksi poikaa. Vapaa-aikanaan helsinkiläinen Petra harrastaa käsitöitä, lukemista ja ulkoilua sekä tietysti puuveneensä kunnostusta.

Ocean Ladies arc2018
Ocean Ladies arc2018

Sää ja turvallisuus

Sari aloitti veneilyn noin 15 vuotta sitten ja kipparoi nykyisin omaa venettään. Lomapurjehduksilla Suomenlahti, Saaristomeri ja Ahvenanmeri ovat tulleet tutuiksi. Muutama vuosi sitten Sari tutustui myös purjehdukseen Välimerellä.

Sari on suorittanut saaristo- ja rannikkolaivuritutkinnot sekä SPVn venepäällikkökurssin. Lisäksi hänellä on kansainvälinen huviveneen kuljettajakirja.

Tässä projektissa Sari vastaa yhdessä Maaritin kanssa säätiedotusten hankinnasta ja tulkitsemisesta.

Sari on myös Sarvaston venekerhon ja OP:n kippareiden jäsen.

Sarin perheeseen kuuluu mies ja kaksi aikuista tytärtä. Vapaa-aikanaan helsinkiläinen Sari harrastaa urheilua ja hyötyliikuntaa kaikissa muodoissa sekä lukemista ja kulttuuria monella tavalla.

Ocean Ladies arc2018
Ocean Ladies arc2018

Kansi ja purjeet

Pia aloitti purjehtimisen jo lapsena perheensä kanssa. Nuorempana hän purjehti ja kilpaili sekä optimistijollalla että flipperillä. Pia on purjehtinut lähes kaikki lomansa joko Suomenlahdella, Saaristomerellä tai Ahvenanmerellä. Viime vuosina hän on piipahtanut myös Itämerellä ja Välimerellä.

Pia on suorittanut saaristo- ja rannikkolaivuritutkinnot sekä SPVn venepäällikkökurssin.

Tässä projektissa Pia vastaa veneen kannella tapahtuvista asioista ja purjeiden säädöstä ja kunnosta.

Pia on Naispurjehtijat ry:n kommodori, NJKn jäsen, venekatsastaja, sekä SPV:n markkinointi- ja viestintätoimikunnan jäsen.

Pian perheeseen kuuluu kaksi tytärtä. Vapaa-aikanaan espoolainen Pia harrastaa liikuntaa ja askartelua.

Jutta vetter ocean ladies

Viestintä ja tiedotus

Purjehdus- ja veneilykärpänen puraisi Juttaa aikuisiällä. Hän on muutamassa vuodessa suorittanut muun muassa saaristolaivuritutkinnon, Tampereen Navigaatioseuran kuusiviikkoisen venepäällikkökoulutuksen sekä vuokraveneen kuljettajan pätevyyden. Aboa Maren simulaattorikurssilla Jutta ihastui myös isojen risteilyalusten kipparointiin! Hänellä on kansainvälinen huviveneen kuljettajankirja ja hän toimii Tampereen Navigaatioseuran veneilykouluttajana.

Jutalla on monipuolinen työkokemus viestinnästä sekä mediasuhteiden hoitamisesta. Hänen luotsaamansa viestintätoimisto, Vetter Communications Oy, toteuttaa kotimaisia ja kansainvälisiä asiakasprojekteja suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.

Vetter Communications Oy on Ocean Ladies -naisiston virallinen yhteistyökumppani.

 

vetter communication ocean ladies

IT ja nettisivut

Sanna syntyi aikoinaan Turunmaan sairaalassa, mikä tunnettiin saaristolaisten sairaalana. Sanotaan, että siellä syntyneillä on merivettä veren tilalla. Pitänee varmaan paikkaansa, sillä Sanna on koko elämänsä viettänyt meren äärellä. Pikkutyttönä mentiin vanhalla puisella meriläisellä ja sen jälkeen Albatrossilla. Parikymppisenä Sanna pääsi meripartiolaisten mukaan purjeveneeseen ja se vei heti mennessään. Sen jälkeen on seilattu ensin vuokraveneillä ja sen jälkeen kimppaveneellä. Nyt Sannalla on pieni 24 -jalkainen purjevene millä seilaa helposti myös yksinään.

Vapaa-aikaan kuuluu purjehduksen lisäksi valokuvaus sekä retkeily.

Sanna on pitkänlinjan IT ammattilainen. Nykyisin hänellä on oma yritys mikä tekee mm. IT projektien konsultointia sekä nettisivuja. Ocean Ladies nettisivutkin ovat Sannan tekemät.